понедельник, 4 ноября 2013 г.

КОЛИСКОВІ ПІСНІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ДИТИНУ

   Колискова - це як би руки матусі, зімкнуті навколо дитини, недопускати проникнення зла.
Від того, які пісні співала дитині матір, і співала чи взагалі, залежить характер маленької людини, його фізичне здоров'я, ступінь розвитку.
   Сумно, але сьогодні все частіше малюки засинають у своїх ліжечках під звук працюючого телевізора. Але ж для нормального розвитку колискова пісня на ніч дитині просто необхідна, як ніжні  обійми матусі, як мамине молочко. Вплив співу колискових на дітей важко переоцінити. 
Їх ніколи не буває багато.
   Батьки знають, як буває іноді непросто укласти малюка спати. Але нічого тут вигадувати не потрібно, ще з давніх днів відомо універсальне "снодійне" для дітей і дорослих - колискові пісні.
Колискова і сьогодні є першим музичним враженням немовляти. 
   Можна сміливо сказати , що колискові пісні є універсальним терапевтичним засобом. Починати спів колискових малюкові потрібно ще в період вагітності. Доведено, що дитина в утробі матері сприймає музику, мову, інтонації голосу. Новонароджений, слухаючи пісеньки, які мама співала йому, впізнає їх і заспокоюється, скоріше починає реагувати на мамин голос і видавати у відповідь мелодійні звуки. Спів колискових сприяє поліпшенню психічного стану самої жінки - у неї зменшуються прояви токсикозу, легше протікає вагітність. У співаючої відбувається уповільнення ритму серцевих скорочень, тиск приходить в норму, до дитини надходить більша кількість кисню. Відбувається гармонізація його серцебиття , а разом з коливаннями навколоплідних вод дитина отримує ніжний масаж його тільця.
   Саме через спів дитина отримує перші уроки розвитку мовлення. У відповідь мамі він починає " гуліть ", а значить, розвивається його гортань - головний інструмент нашої мовної діяльності. Колискова розрахована на властивості пам'яті немовляти, який ще не може міцно запам'ятовувати словесну інформацію. Звикаючи до повторюваних інтонацій пісні, дитина починає робити різницю між окремими словами,  що допомагає йому краще і швидше опановувати промовою, робити для себе зрозумілим її зміст. Колискові пісні складаються практично з іменників і дієслів, в текстах пісень знаходить відображення тільки те, що малюк в змозі реально сприймати : предмети та їх рух . Характерним для колискових є різні повторення, в яких фігурують звукові поєднання, склади, окремі слова і їх ланцюжки - за рахунок цього йде збагачення словника дитини. Однак колискові потрібні не тільки немовлятам , а й більш дорослим дітям .
Вони починають формувати граматичний лад мовлення, пісні допомагають утворювати однокореневі слова ( наприклад: "кіт ", " котенька ", " коток", " котик ", " котя " ).
   У старшому дошкільному віці важливим завданням стає чітка дикція. Відомий факт , що у дитини в цьому віці ще недостатньо координовано і чітко працюють органи мовленнєвого апарату . Багато дітей відрізняються зайвою торопливістю в мові , нечітка вимова слів, "проковтуванням " закінчень або надміру сповільненій темп вимови слів. Колискові лаконічні й чіткі за формою, вони глибокі і ритмічні, тому, повторюючи їх, діти долають ці недоліки мовлення. Головний вплив співу колискових на дітей - розвиток гнучкості і рухливості мовного апарату дитини, формування правильної вимови звуків , освоєння інтонаційних багатств і різного темпу мови .
   Фахівці називають дуже небезпечною тенденцію привчати дітей перебувати в постійному шумі, будь то працюючий телевізор, включений комп'ютер, просто гучна мова. Твердження, ніби дитина "прекрасно " засинає під звуки -рок- музики або " попси ", частково можуть відповідати дійсності. Тільки малюк не засинає - він впадає в стан зміненої свідомості, кажучи сучасною мовою, " вырубается ". Справа в тому, що при дуже гучних звуках відбувається помітне гальмування діяльності кори головного мозку і розгальмовування підкіркових центрів. Це те саме що стан сп'яніння.
                                А зараз відео про те, як не слід співати дітям колискові.




   Вплив співу колискових важливо також для розвитку мислення дитини. У колискових піснях завжди затверджується вища цінність займаного дитиною місця. Для повноцінного розвитку малюкові важливо знати, що він бажаний і улюблений, його мама - найкраща, а рідний будинок - самий теплий і затишний. Більше того, в колискових піснях мама вибудовує навколишній світ навколо дитини, як би протиставляючи всім небезпекам зовнішнього світу теплоту і захист будинку. Ніжність, ласку, сердечність, задушевність, спокій несуть ці пісні , вони знімають зайву тривожність, збудження. 
   З власного досвіду можу сказати, що тим батькам, яким рекомендувала співати  або включати колискові в аудіозапису, всі вони ділилися позитивним досвідом. Дітки швидше засинали, стабілізувався емоційний стан, з'явилася любов до музики і пісні, навіть ті малюки, які ніколи не співали вони просто починали підспівувати, що викликало радість у оточуючих. Може у вас і є колискові, а якщо ні, то хочу поділитися тим, що є у мене і принесло позитивний результат багатьом сім'ям. Тож натискайте на слово завантажити, завантажуйте і отримуйте від колискових пісень задоволення ви і ваші діти. 




Комментариев нет: