суббота, 17 мая 2014 г.

КОЛЬОРОТЕРАПІЯ

  

    Діти з порушеним мовленнєвим розвитком мають ряд труднощів. 
    Треба зазначити, що неповноцінна мовленнєва діяльність негативно впливає на формування інтелектуальної, сенсорної, аферентно-вольової сфери у дітей з мовними проблемами. У своїй більшості у них не сформована емоційно-вольова сфера. Незрілість емоційно-вольової сфери проявляється у цих дітей в емоційній лабільності, в поверховості емоцій, недостатності вольових процесів, а також у порушенні поведінки, неадекватності афективних реакцій, труднощах побудови взаємин з однолітками та з дорослими, відсутності мотивації до навчання, низьких учбових досягненнях, соціальній дезадаптації. 
    Працюючи з такими дітьми, я у своїй роботі використовую такий метод терапії, як кольоротерапія. 

    Колір служить потужним стимулятором емоційного та інтелектуального розвитку дітей. Необхідно враховувати, що дошкільне дитинство є ще й періодом інтенсивного сенсорного розвитку. Дитина і колір - речі взаємопов'язані. Адже діти за своєю природою більш сприйнятливі до різнобарвності нашого світу і особливо гостро його потребують. Тому колір для дитини - має особливе значення у будь-яких критичних ситуаціях. 

    Кольоротерапія – це спосіб коригування психоемоційного стану дитини за допомогою певних кольорів. Це особлива методика, заснована на впливі фотонів кольору різної довжини хвилі на мозок дитини. Завдяки такій простій методиці, впливу певного кольору на дитину, можна домогтися значних результатів у лікуванні апатії, дратівливості, надмірної активності і навіть якщо починається дитяча агресія, керувати своїми емоціями. Застосовуючи елементи  кольротерапії  у своїй роботі з дітьми для корекції їх психологічного стану (зняття страху, інертності, замкнутості, перезбудливості), а також для відновлення фізичного стану дитини після хвороби. Завдяки кольоровому зору значно розширюється індивідуальна сфера, переважно підсилюється художня насолода і значно збагачується світосприйняття.

Мета кольоротерапії:
- корекція психоемоційного стану дітей; 
- розвиток слухової та зорової увагу; 
- знижування емоційно-психічного та тілесного напруження; 
- підвищування рівня емоційної чуйності і комунікативності дітей; 
- формування навичок самоконтролю через знайомство з прийомами управління почуттями.

Діти дошкільного віку частіше називають своїми улюбленими кольорами червоний , зелений , жовтий - це свідчить про те , що дитина розвивається нормально , її цікавить все нове, яскраве, незвичайне. Якщо улюблені кольори дитини - чорний і білий, це свідчить про його замкнутість.

З точки зору фізіології та медицини особливе біологічне значення мають окремі кольори сонячного спектра. За даними Є. Рабкина, всі кольори діляться на дві групи - пасивні і активні. У першу групу входять монохромні кольори - білий, сірий, чорний. Активних кольорів значно більше, вони відрізняються тоном, насиченістю, відтінками, які обумовлені довжиною світлових хвиль ( червоний колір має довгу хвилю, блакитний - середню, синій і фіолетовий - коротку) .


Наведемо відомості про вплив окремих кольорів на психофізіологічний стан людини та відео (автор Валентина Адамчук ), яке можно використовувати при корекції проблем дитини та дорослих.

Червоний колір

З фізіологічної точки зору червоний колір впливає насамперед на серце, кровообіг 
( усуває застійні явища), стимулює імунітет, активізує обмін речовин, тому він здатний зігрівати тіло і оживляти почуття людини .

У кольоротерапії цей колір використовують тоді, коли життєві сили людини потребують підтримки або відновлення, коли необхідно наповнити ослаблений організм новими силами. Червоний іноді допомагає боротися з сильними стресами. Корисний він і при гіпотонії та інфекційних захворюваннях. Однак для занадто емоційних людей червоний у великій кількості може виявитися шкідливим.





Рожевий колір 


Рожевий колір заспокоює нервову систему, покращує настрій, сприяє розслабленню м'язів і глибокому сну. Якщо більш "червоного" він  буде привертати увагу, активізувати різні процеси, спонукати до дії.






Жовтий колір

Жовтий колір допоможе при сумному настрої , постійної пасивності. Він допомагає навчитися легше ставитися до подій, позбутися непотрібних хвилювань. Цей колір позитивно діє насамперед на меланхолійних, схильних до внутрішніх конфліктів і пасивності людей, що мають проблеми в спілкуванні.

Жовтий колір пов'язаний з сонячним сплетінням людини і всієї нервовою системою. Він м'яко стимулює і зміцнює нервову систему , активізує логіку , сприяє вмінню чітко висловлювати думки

( Активізує центри головного мозку, що контролюють процеси мислення й мови ) , підвищує почуття оптимізму і впевненості у власних силах. Корисний він і для зору.

Цей колір рекомендують тим, хто втомився від напруги, розчарувань, кого турбують внутрішні конфлікти, хто не відчуває невимушеності в спілкуванні.

На відміну від червоного, жовтий колір не збуджує, а стимулює.




Помаранчевий колір 

Оскільки помаранчевий колір виникає при змішуванні червоного і жовтого, він має властивості обох цих кольорів, допомагає підвищувати активність. У фізіологічному плані помаранчевий колір сприяє загальному зміцненню організму, нормалізує діяльність ендокринної системи. Цей колір надає відчуття психологічної свободи, зменшує емоційну нестабільність. Помаранчевий покращує травлення, підвищує апетит.





Зелений колір

При відчутті апатії та байдужості до всього, відсутність душевної рівноваги та підвищеної дратівливості, при бажанні бути відкритою і спокійною допомагає зелений колір. Тривала дія цього кольору робить характер врівноваженим. У впливі на нервову систему людини зелений колір проявляє властивості теплих і холодних кольорів, одночасно освіжає і заспокоює. Цей колір і підвищує життєвий тонус і сприяє розслабленню, допомагає боротися з розладами сну.

Зелений сприяє стабільному зростанню розумової працездатності, концентрації уваги. Вплив зеленого створює відчуття миру і рівноваги , спокою та оновлення, знижує апетит.





Синій колір 

Психологи рекомендують синій колір людям, нужденним в почутті безпеки. Він створює позитивний психотерапевтичний ефект при меланхолії, істерії. Відтінки синього допомагають при безсонні. 

Синій колір знімає біль при захворюваннях кісткової і ендокринної систем, його рекомендують при захворюваннях хребта, мозку, очей, запаленнях носових пазух.





Блакитний колір 


Блакитний допомагає знизити температуру, має знезаражувальні властивості, здатний зупинити поширення інфекції. Сприятливо діє на підвищення імунітету, знижує артеріальний тиск.





Використовуючи кольоротерапію, вдається коригувати поведінку дітей, їх настрій, емоційний стан, тобто створювати сприятливий психологічний клімат. Все це, в кінцевому підсумку, благотворно впливає на фізичне і психічне здоров'я дитини.











2 комментария:

Валентина Адамчук комментирует...

Пані Анастасія, дякую за те що використали мої перші відео роботи, дякую, що згадали моє скромне авторство. Гарна вийшла стаття.

Анастасия Заулина комментирует...

І ВАМ ВЕЛИКЕ ДЯКУЮ, ЗА ПРАЦЮ!!!